Έχεις να σκεφτείς τόσα πολλά πράγματα κάνοντας το πρώτο σου παιδί.

Αλλάζει η καθημερινότητά σου!

Με ποιο τρόπο θα μεταφέρεις το παιδί σου με το αυτοκίνητο και ποιο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι κατάλληλο για κάθε ηλικία;

Η ασφάλεια είναι το παν οπότε πρέπει να επιλέξουμε ένα σωστό καθισματάκι για το παιδί μας.

Το πρώτο κάθισμα που θα παρουσιάσουμε είναι και το μικρότερο κάθισμα που μπορείς να βρεις. Ένα καθισματάκι BE-BE αφορά τα νεογέννητα μωρά και είναι το μικρότερο μέγεθος που υπάρχει. Σε αυτή την ηλικία παρατηρούμε τη ξαπλωμένη θέση και όχι σε όρθια θέση όπως γίνεται στη συνέχεια. Αυτός είναι και ο λόγος που τα καθισματάκια έχουν το παρακάτω σχήμα.

Πρώτη κατηγορία είναι η 0+ ή 0-13 κιλά και είναι κατάλληλη για παιδιά ηλικίας έως 12 ή 15 μηνών.

Ο ΚΟΚ μας υποχρεώνει να τοποθετούμε το κάθισμα πάντα στο πίσω κάθισμα και ανάποδα από τη φορά του αυτοκινήτου για τη συγκεκριμένη ηλικία.

Μάλιστα όπως μας πληροφορεί το Ινστιτούτο Οδηγικής Ασφάλειας, αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στις Σκανδιναβικές Χώρες. Έτσι σε έρευνα που διεξήγαγε Σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία, σε σύνολο 13.000 τροχαίων και στα οποία υπήρχε παρουσία 800 παιδιών ηλικίας 0-4 ετών υπήρξαν τα εξής ευρήματα:
Στα καθίσματα που κοιτούσαν προς τα μπροστά το 40% των παιδιών κατέγραψε σοβαρούς τραυματισμούς.
Στα καθίσματα που κοιτούσαν προς τα πίσω, δηλαδή ανάποδα από τη φορά του αυτοκινήτου μόλις το 8% κατέγραψε σοβαρούς τραυματισμούς.

Για να διαλέξουμε σωστό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου πρέπει να κοιτάμε πάντα την ηλικία και τα κιλά του παιδιού μας.

H δεύτερη κατηγορία που θα αναφερθούμε είναι η κατηγορία 1 και αφορά παιδικά που ζυγίζουν 9-18κιλά ή 9μηνών-4ετών περίπου.

Σε αυτού του μεγέθους τα καθίσματα ωστόσο υπάρχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες καθώς μπορούν να γίνουν και από 0-4 ετών καθώς υπάρχει σχετική ρύθμιση ώστε να μετακινεί το κάθισμα σε πιο όρθια ή πιο ξαπλωτή θέση και παράλληλα υπάρχει σχετικό μαξιλάρι εντός του καθίσματος ώστε να υπάρχει απόλυτη εφαρμογή του παιδιού και να κρατάει σταθερή τη θέση του.

Τι γίνεται όμως εάν θέλουμε να βάλουμε το κάθισμα δίπλα στον συνοδηγό;
Θέλει μεγάλη προσοχή ώστε να απενεργοποιήσουμε υποχρεωτικά τον αερόσακο του συνοδηγού. Παράλληλα πρέπει να πάμε το κάθισμα του συνοδηγού όσο πιο πίσω γίνεται.

Ξέρεις τι είναι το ISOFIX;
Από το 2006 και έπειτα όλα τα αυτοκίνητα έχουν isofix(International Standards Organization FIX) Καθίσματα. Επί της ουσίας είναι δυο μεταλλικές υποδοχές οι οποίες είναι βιδωμένες στο πλαίσιο του αυτοκινήτου και εκεί ακριβώς κουμπώνουν οι μεταλλικές ράβδοι οι οποίες βρίσκονται στο παιδικό κάθισμα. Αυτό βοηθάει στην ευκολότερη εφαρμογή του παιδικού καθίσματος ασφαλείας.

isofix-cargr

Σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πολύ εύκολος ο εντοπισμός τους, καθώς υπάρχουν σχετικά ταμπελάκια. Κάθε αυτοκίνητο έχει ίσως κάποιο μικρό διαφορετικό τρόπο με τον οποίο κουμπώνει το Isofix, αλλά σε γενικές γραμμές η φιλοσοφία είναι ίδια.

Συμβουλεύσου τον κατασκευαστή του κάθε καθίσματος αυτοκινήτου για τον τρόπο με τον οποίο θα το τοποθετήσεις σωστά.

Για να προχωρήσουμε στην επόμενη κατηγορία παιδικών καθισμάτων, θα χρειαστεί να αναφέρουμε ότι είναι μεγάλος λάθος να νομίζουμε ότι πρέπει να τοποθετούμε τα παιδιά σε αυτά έως την ηλικία των 5 ή 6 ετών.

Για να μη χρησιμοποιήσουμε ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου θα πρέπει το παιδί μας να είναι τουλάχιστον 12 ετών και να έχει ξεπεράσει το 1μέτρο και 35 εκατοστά ύψος. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παθητικά συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου έχουν σαν στάνταρ το 1.35 στα τεστ πρόσκρουσης που δοκιμάζουν. Άρα εάν το παιδί μας είναι λιγάκι πιο μικρόσωμο με πιο μικρό ύψος, σε αυτή τη περίπτωση τα παθητικά συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου, δε θα το προστατέψουν επαρκώς.

Η τρίτη κατηγορία παιδικών καθισμάτων λοιπόν είναι για μεγαλύτερα παιδιά και είναι για να μεταφέρεται το παιδί αποκλειστικά σε όρθια θέση. Σε αυτή τη κατηγορία επίσης υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης του προσκέφαλου προς τα πάνω ή κάτω.

Πως θα ξέρουμε ότι το παιδικό κάθισμα αυτής της κατηγορίας κάνει για το παιδί μας και πως θα ξέρουμε πότε να αλλάξουμε μέγεθος;

Το παιδικό κάθισμα πρέπει να εφαρμόζει απόλυτα στο παιδί μας και σε ύψος δε πρέπει να ξεπερνάει το κεφάλι του, το προσκέφαλο παραπάνω από 1/3 του κεφαλιού του.

Σε αυτή τη κατηγορία καθισμάτων χρησιμοποιείται η ζώνη του αυτοκινήτου και όχι η ζώνη που διαθέτει το κάθε παιδικό κάθισμα.

Τελευταία κατηγορία καθισμάτων και η οποία προτιμάται από αρκετούς γονείς τελευταία είναι τα παιδικά καθίσματα τα οποία μεταβάλλονται για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες καθισμάτων. Είναι από 0-36 κιλά ενώ στο πλαινό μέρος του καθίσματος υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πως να τοποθετήσεις το καρεκλάκι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Επίσης διαθέτει διαφορετικά μαξιλαράκια ώστε το παιδί ανάλογα με την ηλικία του και το μέγεθος του να εφαρμόζει απόλυτα στο παιδικό κάθισμα.

Να αγοράσω μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα;

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η αγορά μεταχειρισμένου παιδικού καθίσματος εκτός κι αν δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για τη χρήση η οποία έγινε στο παιδικό κάθισμα. Ένα πιθανότατο τρακάρισμα ή ακόμη και η πολύωρη έκθεση του καθίσματος στον ήλιο, μπορεί να επηρεάσει την ανθεκτικότητα των υλικών και έτσι να μην προστατεύει 100% σε ενδεχόμενη μελλοντική σύγκρουση.

Τι είναι το i-Size στα παιδικά καθίσματα;

To i-Size αποτελεί επί της ουσίας ένα πρότυπο ασφαλείας. Είναι το νέο πρότυπο ασφαλείας το οποίο υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ρύθμισης R129 και σε αντικατάσταση της παλαιότερης ρύθμισης R44/04. Επί της ουσίας τα καθίσματα αυτοκινήτου σύμφωνα με την παλαιότερη ρύθμιση είναι εξίσου ασφαλή και τα νέα i-size παιδικά καθίσματα έρχονται για να πάνε την ασφάλεια ένα σκαλοπάτι πιο επάνω. Όλα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου περνούν κάποια τεστ ασφαλείας με το i-size να προσθέτει την πλευρική πρόσκρουση στις ήδη υπάρχουσες δοκιμές της εμπρόσθιας και οπίσθιας σύγκρουσης, καθιστώντας το επίπεδο ασφάλειας ακόμη μεγαλύτερο.

Ποιο είναι το εύρος τιμών των παιδικών καθισμάτων;

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο εύρος το οποίο να αφορά τα παιδικά καθίσματα και όλα τα εγκεκριμένα παιδικά καθίσματα είναι απόλυτα ασφαλή. Όσο πιο πολλές πιστοποιήσεις διαθέτει ένα παιδικό κάθισμα και όσο πιο αναγνωρίσιμη είναι η εταιρεία τόσο ανεβαίνει και το κόστος ενός παιδικού καθίσματος. Έτσι ένα παιδικό κάθισμα μπορεί να ξεκινήσει από τα 70 ευρώ και να φτάσει μέχρι και τα 1000+ ευρώ.

Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι είναι εγκληματικό να μεταφέρουμε παιδί ηλικίας μικρότερης των 12 ετών χωρίς τη χρήση ειδικού μέσου συγκράτησης & προστασίας(παιδικού καθίσματος). Σε περίπτωση παράβασης της παραπάνω οδηγίας ισχύει πρόστιμο και οι ανάλογες ποινικές κυρώσεις.

Στείλε μας και τις δικές σου προτάσεις με ένα μήνυμα στο Facebook ή στο Instagram η απλά αφήνοντας το σχόλιο σας κάτω από το σχετικό video στο Youtube.

*Ο διαγωνισμός που συνόδευε το συγκεκριμένο βίντεο έχει λήξει! Εάν θες και εσύ να λαμβάνεις μέρος σε ανάλογους διαγωνισμούς κάνε εγγραφή στο κανάλι μας.