Πως θα κάνεις τη σωστή επιλογή στην αγορά ποδηλάτου;

Tο Car.gr δεν είναι μόνο για να βρεις αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες αλλά γιατί θα βρεις αγγελίες για ό,τι ψάχνεις.

Πριν αγοράσουμε ένα ποδήλατο δύο είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε:
Το που θα πηγαίνουμε με αυτό το ποδήλατο, (ποια είναι η χρήση του ποδηλάτου μας) και δεύτερο, τι ποσό έχουμε να διαθέσουμε για την αγορά ποδηλάτου.

Ότι budget και να έχεις θα βρεις σίγουρα ένα ποδήλατο προσανατολισμένο στις δικές σου ανάγκες.

Ας εξετάσουμε τις κατηγορίες ποδηλάτων μια προς μια.

Mountain Bike

Δε θα μπορούσαμε να μη ξεκινήσουμε από τη πιο δημοφιλή κατηγορία ποδηλάτου, αυτή που γνωρίζουν όλοι από μικρά παιδιά μέχρι και υπερήλικες και είναι το mountain bike.

Τι είναι το mountain bike όμως;

Είναι το εργαλείο που θα πάρεις άμα θες να πας σε off-road καταστάσεις, σε χωμάτινες διαδρομές ή είσαι σε μια εκδρομή στο βουνό. Είναι η χαρά του ποδηλάτου και ένα mountain bike θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε όλες τις δύσκολες συνθήκες.

Ανάλογα με το budget σου μπορείς να επιλέξεις και το ανάλογο mountain bike.

Μπορείς να επιλέξεις για παράδειγμα Hardtail με ανάρτηση μόνο στο μπροστά μέρος ή Full suspension με αναρτήσεις και μπροστά και πίσω.

Στα Mountain Bike ειδικά αλλά και γενικά στο ποδήλατο, υπάρχουν 2 τύποι φρένων. Αυτά είναι τα δισκόφρενα και τα Vbrakes.

vbrake-diskofreno-cargr

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Mountain Bike είναι τα ελαστικά και πιο συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά τρακτερωτά ελαστικά τα οποία μας βοηθάνε να έχουμε πρόσφυση σε δύσκολες επιφάνειες όπως χωμάτινες, πετρώδεις και ό,τι άλλο μπορούμε να συναντήσουμε σε κάποιο βουνό. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αγοράσουμε ένα mountain bike.

Γιατί το Mountain Bike πάει παντού!

Trekking Bike

Η αμέσως επόμενη κατηγορία η οποία μάλιστα μοιάζει αρκετά και με τα mountain bikes είναι τα trekking bikes.

Γιατί όμως διαφέρουν;

Γιατί τα ελαστικά στα trekking bikes είναι πιο λεπτά και δεν είναι τρακτερωτά. Αυτό βοηθάει σε ασφάλτινες επιφάνειες καθώς υπάρχει λιγότερη αντίσταση σε σχέση με τα τρακτερωτά. Επίσης ο μεγαλύτερος τροχός βοηθάει στο να υπάρχει καλύτερη κύλιση και να μη βάζουμε τόσο πολύ δύναμη.

Τα ποδήλατα trekking μπορείτε να τα συναντήσετε και με άλλα ονόματα όπως 50-50(πενήντα-πενήντα) ή μεικτής χρήσης και αυτό γιατί πηγαίνουν στο χώμα αλλά είναι περισσότερο για άσφαλτο ή παρεμφερείς επιφάνειες.

Η θέση οδήγησης είναι σαφώς πιο όρθια και πιο ξεκούραστη και γενικά όταν κάνουμε κυρίως διαδρομές στον αστικό ιστό και λιγότερο σε συνθήκες βουνού.

Ποδήλατα City

Μια κατηγορία η οποία είναι αποκλειστικά για ασφάλτινες επιφάνειες και πιο συγκεκριμένα για συνθήκες 100% πόλης είναι τα ποδήλατα city ή ποδήλατα πόλης. Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ο “σκελετός χαμηλής εισόδου” ο οποίος λανθασμένα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως γυναικείος. Ο πραγματικός λόγος ύπαρξης αυτού του σκελετού έχει να κάνει με την ευκολία του χρήστη ώστε να μη χρειάζεται να σηκώνεις σε μεγάλο ύψος το πόδι σου.

Είναι το κατεξοχήν ποδήλατο πόλης ώστε να πηγαίνεις στη δουλειά ή να βάλεις κάποιο καλάθι για να μεταφέρεις εύκολα κάποια πράγματα. Με το ποδήλατο city μπορείς να συνδυάσεις τη μεταφορά σου στον αστικό ιστό με παράλληλη γυμναστική.

Ηλεκτρικό ποδήλατο

Η συγκεκριμένη κατηγορία ποδηλάτου είναι για εσένα που θες να κάνεις τις διαδρομές σου αλλά παράλληλα δε θες να κουράζεσαι ιδιαίτερα. Στο ηλεκτρικό ποδήλατο έχεις υποβοήθηση από την μπαταρία στο πετάλι ώστε να μην κουράζεσαι ιδιαίτερα αλλά παράλληλα έχεις τη δυνατότητα σε αρκετά ηλεκτρικά ποδήλατα να πηγαίνεις αποκλειστικά με το γκάζι του ηλεκτροκινητήρα.

Πως λειτουργεί ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Η λειτουργία ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου είναι ακριβώς όπως και ενός απλού ποδηλάτου με τη μόνη διαφορά ότι μπορείς να διανύσεις μεγαλύτερες αποστάσεις με τη βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα.

Κουράζομαι όταν οδηγώ ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Αυτό εξαρτάται από τη ρύθμιση που έχεις ορίσει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μπορείς να ρυθμίσεις την πλήρη υποβοήθηση ή λιγότερη και ανάλογα με την ρύθμιση ασκείσαι λιγότερο ή περισσότερο.

Υπάρχει κάποια επιδότηση για τα ηλεκτρικά ποδήλατα;

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφθεί την ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό και να υποβάλει την αίτησή του κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος επιδότησης. Η επιδότηση γι’ αυτό το διάστημα είναι της τάξης του 40% με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 800€

Τι διαφοροποιείται σε ένα πιο φτηνό από ένα πιο ακριβό ηλεκτρικό ποδήλατο;

Αυτό που αλλάζει συνήθως είναι η αυτονομία αλλά και διάφορα περιφερειακά όπως τα φρένα, οι αναρτήσεις. Ενώ επίσης σημαντική διαφοροποίηση είναι και στα υλικά, στη γεωμετρία του ποδηλάτου αλλά και στη τεχνολογία του.

Τι ισχύει με τη συντήρηση του ηλεκτρικού ποδηλάτου;

Η συντήρηση δε διαφέρει σε σχέση με ένα απλό ποδήλατο με τις μεγαλύτερες φθορές να παρατηρούνται στην αλυσίδα που θέλει λίγο περισσότερη περιποίηση. Πρέπει επίσης να προσέχουμε τη μπαταρία και η φόρτιση να γίνεται πάντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Η μπαταρία του ηλεκτρικού ποδηλάτου δε πρέπει να μένει αφόρτιστη για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθώς θα κερδίσουμε σημαντικά σε ωφέλιμη ζωή.

Τι να ελέγξουμε πριν την αγορά ενός παιδικού ποδηλάτου;

Πρέπει να ελέγξουμε το ύψος του παιδιού και όχι απαραίτητα την ηλικία καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι ίδιος για όλα τα παιδιά. Ανάλογα με το ύψος θα πάμε και στο ανάλογο μέγεθος τροχού σε ίντσες.

  • Ηλικία 2-4 : 12 Ίντσες : 85-100εκ.
  • Ηλικία 3-5 : 14 Ίντσες : 100-110εκ.
  • Ηλικία 5-7 : 16 Ίντσες : 110-120εκ.
  • Ηλικία 6-8 : 18 Ίντσες : 115-125εκ.
  • Ηλικία 8-10 : 20 Ίντσες : 120-140εκ.
  • Ηλικία 9-11+: 24 Ίντσες : 135-150εκ.

Ποδήλατα Κούρσας

Εάν έχεις παρακολουθήσει αγώνες με ποδήλατα θα έχεις παρατηρήσει σίγουρα τα ποδήλατα κούρσας ή χρονομέτρου. Αυτά έχουν ιδιαίτερα άβολη θέση οδήγησης καθώς είσαι σκυμμένος προς τα μπροστά στο ποδήλατο. Σε καμία περίπτωση αυτός ο τύπος ποδηλάτου δεν είναι για να πηγαίνεις τα πρωινά στη δουλειά σου. Το παν σε αυτή τη κατηγορία είναι η άθληση και κυρίως οι μεγάλες ταχύτητες σε ασφάλτινες επιφάνειες. Τα συγκεκριμένα ποδήλατα έχουν πολύ μικρό βάρος και είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένα για χομπίστες της ποδηλασίας ή επαγγελματίες αθλητές.

Ποδήλατα Enduro

Παρ΄όλα αυτά μπορούμε να βρούμε και κατηγορίες ενδιάμεσα από τις κατηγορίες που έχουμε αναφερθεί νωρίτερα. Μια τέτοια είναι τα ποδήλατα enduro. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι για εσένα που πηγαίνεις σε τερέν ιδιαίτερα απαιτητικά όπως σε βουνά με απότομη κλίση. Η συγκεκριμένη κατηγορία μάλιστα μπορεί να βγει και σε ηλεκτρική έκδοση ώστε να μη σε σταματάει τίποτα και κανείς.

Ποδήλατα BMX

Ποιος άραγε δε ξέρει τη τελευταία κατηγορία στην οποία θα αναφερθούμε και είναι τα ποδήλατα BMX. Όλοι λίγο πολύ ζηλεύαμε το BMX του κολλητού το οποίο ήταν όλο νικελ με αυτοκόλλητα και είναι το κατεξοχήν ποδήλατο διασκέδασης και με το οποίο μπορείς να εξασκηθείς στην ισορροπία κατά κύριο λόγο και σε διάφορα κόλπα κατ΄ επέκταση. Διαθέτει ενισχυμένους τροχούς, πατηράκια και το τιμόνι ενίοτε περιστρέφεται 360 μοίρες. Είναι το πιο ανθεκτικό ποδήλατο που μπορείς να βρεις και σε αυτό βοηθάει η ενισχυμένη κατασκευή του.

Ποιο ποδήλατο όμως είναι κατάλληλο για εσένα;

Αυτό εξαρτάται από τις δικές σου ανάγκες και ανάλογα με το τι θες να κάνεις με αυτό. Ο οδηγός αυτός όμως ελπίζουμε να σε βοήθησε για να επιλέξεις το σωστό ποδήλατο για εσένα.

Στείλε μας και τις δικές σου προτάσεις με ένα μήνυμα στο Facebook ή στο Instagram η απλά αφήνοντας το σχόλιο σας κάτω από το σχετικό video στο Youtube.

*Ο διαγωνισμός που συνόδευε το συγκεκριμένο βίντεο έχει λήξει! Εάν θες και εσύ να λαμβάνεις μέρος σε ανάλογους διαγωνισμούς κάνε εγγραφή στο κανάλι μας.